Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2015 13:56 - Наужким
Автор: graucho Категория: Бизнес   
Прочетен: 15586 Коментари: 6 Гласове:
8

Последна промяна: 02.03.2015 09:49

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Много хубава българска дума.Уникална. Не съм сигурен, дали се среща нещо подобно в другите езици, но у нас тя съществува не туко-така. Искам да ви обадя за нещо, което ми направи неприятно впечатление днес в този, иначе чудесен , почивен, мартенски ден. Нищо, че времето е малко намръщено. Температурата е доста положителна и на фона на отминалите наводнения (да не дава Господ повече), свлачища, студове и други капризи на времето, както се казва, днешния ден никак не е лош, а и баба Марта е дошла. За нея ми е настоящия постинг. Да е честита на всички и дано станем по-добри и умни и работливи, което, определено, е предпоставка за по-добър живот, към който се стреми нашего брата.
Та, нали всички обичаме Родината си, държим на българските традиции и "всичко българско и родно
любя, тача и милея". Ама, що толкова малко хора са с мартеничка днес? По мои наблюдения, не повече от 10% са се закичили с мартеници. Едва ли има по-българска традиция, а днес срещнах повече хора с кафе и цигара, от колкото с мартеници на ревера. Наужким, май, сме родолюбци. Една, хубава , родна традиция, която не изисква почти никакви усилия от наша страна е пренебрегната. Наужким, това бе думата, която ми излезе в съзнанието, когато забелязах, че хората закичени с мартеници са единици. Чак ми стана неудобно, представям си какво са си помислили някои- правя се на интересен, може би. Що така, нямам обяснение, но е сигурно, че не сме това, което искаме да бъдем. Една крилата мисъл гласи, че това което сме е нищо, това което искаме да бъдем - всичко. Дребно нещо като закичването с мартеница, хубава българска традиция, на която много малко българи отдават значение, по мои наблюдения, не говори добре за нас. По делата ще ги познаете. И по това , дали са се закичили  днес с мартеничка, бих добавил. Останете си с здраве и не забравяйте да си сложите мартеница, още не късно, а за добри дела - никога.

image

Фалша, за него се сетих. И за това страхотно парче по същата тема.
Kao Kakao




Гласувай:
9



Следващ постинг
Предишен постинг

1. ard - Мартеници
01.03.2015 22:55
Доколкото знам мартеници има в Румъния също.
А дали някой носи или не носи мартеница си е негова/нейна лична работа.
цитирай
2. getmans1 - Защото сме наужким „човеци“, защото, дори и днес и от много време насам ...
02.03.2015 00:34
... след 1878 г. богатите българи дето са си учили децата по „чужбината“ са ги извикали тука да работят за Родината си а сега НИЕ ги изпращаме в чужбината де, да учат де, да слугуват и да ни пращат 100-200-300 € и да си живуркаме. Тоест, и ние и те общо да мизерстваме!
Ние, дето израснахме в социализъма, ние сме виновни и никой друг, даже не разбираме, че потъвайки завличаме в дълбокото и най-свидното си, децата и внуците си! Заради кефа си, че ни купили по едно „голфче“ без да замисляме как ги обричаме на по-голяма мизерия от нашата!
цитирай
3. graucho - Благодаря за проявения интерес
02.03.2015 09:20
Ard, според мен, традициите трябва да се спазват, те са нещо важно, част от историята, част от самите нас, а миналото е факлата, която осветява бъдещето. А за Румъния, ще се поинтересувам, щото за първи път чувам и едва ли е вярно, поне в същия вид като у нас
Getmans1, наистина няма кой друг да ни е виновен, едно време империализма и капитализма бяха обичайните заподозрени, сега, предполагам, марсианците са в основа на незавидното ни положение. Шегата настрана, но нещата наистина не са добре и "кой" ни е виновен, когато повечето от нас се интересуват от кварталния хипермаркет, телевизора и в най-добрия случай да накълвът някой ред тук. Кво ще се промени при това положение, най-много да свърши някой салам или бирата, ама временно, щото т. нар. търговски вериги нямат полза от липси. Добре е, че се замисляме и говорим за тези неща, но още по-добре ще е, ако нещо свършим. Хубави празнични дни!
цитирай
4. asthfghl - ...
02.03.2015 12:36
Аз пък от вчера (1 март) нито един човек БЕЗ мартеница не съм срещнал. Не знам сред какви хора се движиш.
цитирай
5. graucho - Подозирах, че има нещо гнило в цялата работа
02.03.2015 15:29
asthfghl написа:
Аз пък от вчера (1 март) нито един човек БЕЗ мартеница не съм срещнал. Не знам сред какви хора се движиш.

Предполагах, че злите сили и мракобесните елементи са превзели центъра на София, Стамболийски и Витошка, защото именно там се разходих и не дават на хората да си окичват мартениците, но с удоволствие установявам, че има хора, които успешно са се преборили със злото и са успели да се закичат. Браво, 1 на нула срещу тъмната страна на силата, да се готви сивата или по-точно 50-те и нюанса.
цитирай
6. asthfghl - 5.
02.03.2015 18:08
Ъ... Окей, както кажеш.
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: graucho
Категория: Забавление
Прочетен: 700883
Постинги: 209
Коментари: 576
Гласове: 1228
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930